Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

ма Новак Мијовић, доцент

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

ма Новак Мијовић, доцент

Услов

Нема

Исход

Студенти се оспособљавају за примену уобичајених метода џез импровизације, савладавају њихове теоријске концепте и развијају висок ниво њихове уметничке реализације.

Циљ

Разумевање џез импровизације. Развој мотивације и вештина потребних за самостално и заједничко импровизовано свирање и групне наступе.

Садржај теоријске наставе

Мелодија: Анализа и систем шифровања. Функционална хармонија: кораци у главним хармонским обртима и каденце. Функционалне анализе, тумачење акорада – трозвуци и четворозвуци. Вертикално планирање извођења: арпеђа, инверзије, пермутације, различити ритмови. Водећи тонови и линије водећих тонова. Израда једноставних мотивских образаца за извођење, ритмизирање, 'On/Off' концепт, 'Notes Per Bar' концепт. Блуз, промене ритма. Дискусија о одабраним примерима и проблемским ситуацијама и њихова практична примена на инструменту или гласу. Извођење програма базираног на џез стандардима. Хармонски обрасци (патерни) са умањеним акордима. Функционална анализа и рехармонизација са умањеним акордима. Анализа и израда мелодијских образаца на умањеним акордима. Вертикално планирање извођења: арпеђа, инверзије, пермутације, различити ритмови. Водећи тонови и линије водећих тонова. Записивање и транспоновање линија водећих тонова са хармонизацијом. Концепт мелодијских промена у импровизацији. Дискусија о одабраним примерима и проблемским ситуацијама и њихова практична примена на инструменту или гласу. Извођење програма базираног на џез стандардима.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство на настави

10

Активност и залагање на настави

10

Наступ

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит – усмени део

30

Испит – практични део

30

Литература

Jerry Bergonzi, INSIDE IMPROVISATION SERIES VOL 1

Pat Martino, CREATIVE FORCE 1

George Van Eps, HARMONIC MECHANISMS VOL 1-3 4. Hal Crook, HOW TO IMPROVISE

Jerry Bergonzi, INSIDE IMPROVISATION SERIES VOL2 6. Jerry Bergonzi, INSIDE IMPROVISATION SERIES VOL3

Pat Martino, CREATIVE FORCE 2 Hal Crook, HOW TO IMPROVISE