Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Биљана Лековић, доцент

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др Ивана Миладиновић-Прица, доцент

др Радош Митровић, доцент

Услов

Нема

Исход

По завршетку наставе из предмета од студента се очекује да може да примени различите чињенице и да правилно интерпретира појаве из домена популарне музике, поима различите жанрове и проблеме. Овладавање градивом и способност креативне примене стечених знања у матичној области студија.

Циљ

Имајући у виду особености развоја музике и музичке културе у 20. веку, те значај који су популарне музичке праксе имале у контексту света музике, за сваког стручњака у музичкој уметности нужно је основно познавање чињеница везаних за ово њено поље, које у савременом контексту више није "искључено" из савременог музичког стваралаштва. Циљ предмета је упознавање са контекстом и продуктима музичких пракси карактеристичних за популарну музику 20. века.

Садржај теоријске наставе

Курс Историја популарне музике усмерен је ка проучавању европске, светске и националне популарне музике 20. и 21. века, најзначајнијих жанрова, аутора, интерпретатора и нумера. Осмишљен је у оквиру проблемских кругова који се односе на разматрање најзначајнијих жанрова, медија и појава у европској, светској и српској музици. План реализације: Увод у историју популарне музике; Медији популарне музике, Популарна музика и технологија - рани развој; Европски и амерички контексти; Терминологија-жанрови- општи преглед; "Транзиторни" жанрови класика-поп - оперета, водвиљ, мјузик-хол; Мјузикл - сонг; Лака музика - шлагер;" Транзиторни" жанрови: џез/блуз - поп; Доба свинга; Балада; Француска шансона између два рата; Лака музика у краљевини Југославији и Србији; провере знања; дискусије; тестови; Културни контексти након Другог светског рата – Медији – од студија до интернета; Соул; Соул и фанк; Рокенрол1; Рокенрол 2 (Алтернативни/Психоделични рок); Хеви метал; Реге; Диско; Панк; Нови талас/Синт-поп; Реп и хип-хоп; Забавна музика у Југославији; Рок музика у Југославији; провере знања; дискусије; тесткови Колоквијум-и: писмена провера знања претходно пређеног градива. Практична настава: краћа излагања студената на задате теме. Испит: усмено излагање и одбрана семинарског рада.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Практична настава

10

Колоквијум-и

40

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

40

Литература

С. Бортвик и Р. Мој, Популарни музички жанрови, прев. Александра Чабраја и Весна Микић, Београд, Clio, 2010.

Vesna Mikić, Lica srpske muzike: neoklasicizam, Beograd, Katedra za muzikologiju, FMU, 2009.

Ридер сачињен од одабраних текстова.