Факултет Музичке уметности
Предмет

Услов

Студент је уписао одговарајућу годину основних студија Одсека за композицију или Музичку теорију

Исход

По завршетку наставе се од студента очекује да буде способан да у најкраћем року одсвира битне елементе партитуре и да упозна уметничке квалитете дела и да као композитор или музички теоретичар студент буде способан да анализира композиционе поступке и стилске карактеристике композиције. Студенту композиције свирање партитура омогућава и да стекне увид у светску уметничку музичку баштину и да на основу тих сазнања ствара своју музику.

Циљ

Циљ предмета је да се партитура прочита и да се течно одсвирају њени битни елементи како би се стекао утисак о уметничким квалитетима дела.

Садржај практичне наставе

Предмет је осмишљен тако да континуираним радом и свирањем већег броја примера студент упозна у најкраћем року све битне елементе уметничког дела. У првом семестру се студент кроз свирање практичних примера упознаје са симфонијским стваралаштвом композитора романтичарске епохе и са основама инструментације за велики симфонијски оркестар. Студент се упознаје са оперским стваралаштвом В. А. Моцарта кроз свирање и певање одломака Моцартових опера из клавирског извода. Студент се у другом семестру кроз свирање практичних примера упознаје са симфонијским стваралаштвом импресионистичких композитора и композитора 20. века, као и са са оперским стваралаштвом Ђ. Вердија, Р. Вагнера и Ђ. Пучинија кроз свирање и певање одломака опера из клавирског извода. Студент је обавезан да одсвира једну симфонију романтичарског стваралаштва за велики симфонијски оркестар (Шуман, Брамс, Дворжак, Чајковски), три нумере из клавирског извода једне Моцартове опере (арија, дует и један већи ансамбл), једну симфонију (С. Прокофјева или Д. Шостаковича) или две симфонијске поеме импресионистичких аутора (Дебиси, Равел). Студент је обавезан да одсвира и отпева једну арију, дует и већи ансамбл из оперског стваралаштва Вердија, Пучинија или Вагнера. Студент је обавезан да у току наставе одсвира минимум 70% градива и на испиту максимално 30% градива.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

40

Практична настава

30

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

30

Литература

Creutzburg, Heinrich, Partiturspiel (Schott, Mainz, 1956)

J. Brahms- Sinfonie Nr. 2 D-dur Op. 73 (Philharmonia, Wien, 1938)

A. Dvorak- Sinfonie Nr. 9 e- moll "Aus der Neuen Welt" (Eulenburg, Leipzig, 1958)

R. Schumann-Sinfonie Nr. 1 B-dur (Peters, Leipzig, 1960)

P. Tschaikowsky- Sinfonie Nr. 4 e-moll (Peters, Leipzig, 1968)

W. A. Mozart- Die Zauberfloete (Peters, Leipzig-Frankfurt, 1932)

S. Prokofieff- Symohony No7 (Leeds Music Corporation, New York, 1958)

Д. Шостакович- Симфонија бр. 1 (Музгиз, Москва, 1963)

C. Debussy- La Mer (Durand, Paris, 1936)

M. Ravel- Pavane pour une infante defunte (Durand, Paris, 1910)

G. Verdi-Rigoletto (Ricordi, Milano, 1976)

G. Puccini –La Boheme (Ricordi, Milano, 1961)

R. Wagner-Tahnhauser (Peters, Leipzig, 1974)