Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Марко Стојановић, доцент

Услов

Нема

Исход

Стицање знања из области технологије снимања музике потребних за посао музичког продуцента. Студенти су оспособљени да на основу карактеристика звука инструмената и састава одаберу начин снимања, број и врсту микрофона, као и да сагледају утицај прве и најважније фазе снимања - поставке микрофона на квалитет снимка. Проширивање знања из области продукције музике. Упознавање са продукцијским поступцима који имају за циљ верно и квалитетно преношење звука на савремене медије. Студенти су оспособљени да критички сагледавају процес продукције музике и активно учествују у њему.

Циљ

Упознавање са технологијом снимања музике при чему се технологија посматра и као процес снимања и као студијска техника. Проширивање знања из области звука музичких инструмената и могућности његовог преношења до слушалаца. Упознавање са студијском аудио техником и поступцима у обради боје, динамике и финалном миксу. Упознавање са специфичностима дигиталне музичке продукције и новим технологијама у овој области

Садржај теоријске наставе

Појам продукције музике, снимање као део продукције Карактеристике звука - простирање, брзина, фреквенција, периода Спектар периодичног и непериодичног звука, аликвоте – хармоници Основе психоакустике: утицај гласноће на субјективан доживљај боје звука Елементи звука музичких инструмената са аспекта продукције музике: транзијенти, тонови и шумови Микрофони: принцип рада, подела према конструкцији и према усмерености Поставка микрофона: поставка из даљине и поставка из близине Улога музичког продуцента у избору и поставци микрофона за поједине инструменте Звучници, студијски монитори Аудио ланац Студијска техника: миксер, вишеканални снимач Процес аналогног снимања музике: обрада боје, обрада динамике, додавање реверберације, ефекти Аналогни и дигитални звук Процес дигиталног снимања музике, компјутерски систем Ниво и динамички опсег коначног снимка: формални и неформални стандарди Карактеристике аналогних и дигиталних медија - трака, плоча, хард диск, компакт диск, двд Нове технологије Колоквијум је писмена провера знања из претходно пређеног градива. Завршни испит чини писмени тест од тридесет питања.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

20

Колоквијум-и

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени испит

70

Литература

Мијић, Миломир Аудиотехника ЕТФ, Београд 2004

Мијић, Миомир Увод у акустику ЕТФ, Београд 2004

Петровић, Ђорђе Технологија снимања музике 1, скрипта, ФМУ, Београд 2012

Rumsey, Francis, McCormick, Tim Sound and Recording: An Introduction, Third edition, Focal Press 1997

Петровић, Ђорђе Снимање и продукција музике I ФМУ, Београд 1991

Stanley, Alen Audio in media, 5th edition, Wadsworth publishing 1999

Tomlinson, Holman 5. 1 surround sound, Focal Press 2000