Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Соња Маринковић, редовни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др Стефан Цветковић, доцент

Услов

Нема

Исход

Упознавање основа методологије научног рада и практично овладавање методама и техникама научног истраживања. Припрема за приступ изради семинарских радова на мастер студијама и изради завршног рада.

Циљ

Општи циљ курса је да полазнике упозна са методологијом научног рада у контексту науке о музици. Посебни циљеви курса су да се полазници упознају са појмом и теоријама о методологији научног рада, са оснивама методологије научног истраживања и да се обуче да примењују одговарајућу методологију научног рада.

Садржај теоријске наставе

Курс Методологија научног рада обухвата предавања и дебате о следећим питањима: појам науке и методологије, дефиниције и класификације музиколошких дисциплина; методе музиколошких дисциплна ; техника научног рада. На курсу се обрађују следеће теме: Појам науке; Појам методологије; Дефиниције музикологије; Техника научног рада; Референтни апарат; Структура научног рада; Радна библиографија; Пријава теме мастер рада; Структура мастер рада. Израда радне библиографије мастер рада и припрема предлога теме мастер рада

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

активност у току наставе

10

референтна листа

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени испит

50

Усмени испит

20

Литература

С. Маринковић, Методологија научноистраживачког рада у музикологији, Катедра за музикологију, Факултет музичке уметности, Београд, Матица српска, Нови Сад, 2008.

M. Šuvaković, Diskurzivna analiza, Beograd, Univerzitet umetnosti 2006.

Veljko Banđur i Nikola Potkonjak: Metodologija pedagogije, Savez pedagoških društava Jugoslavije, Beograd, 1999.

Умберто Еко, Како се пише дипломски рад, Београд, Народна Књига, 2000. 5.

N. Potkonjak, Teorijsko-metodološki problemi pedagogije: epistemologija pedagogije, Institut za pedagoška istraživanja, 1977.