Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Милена Медић, доцент

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др Тијана Илишевић, доцент

Услов

Положени предмети Анализа вокалне музике 1 (OHAS1) и Анализа вокалне музике 2 (OHAS2)

Исход

Од студената се очекује да се, усвојивши основна знања везана за однос између музике и књижевности (књижевног текста), оспособе за примену тог знања у анализи и интерпретацији дела вокалне музике као и аудио-видео-визуелној презентацији..

Циљ

Оспособљавање студената за аналитичко-интерпретативни приступ односу између музике и књижевности (књижевног текста) у вокалној музици и његовој дигиталној презентацији.

Садржај теоријске наставе

Предавања: аналитичке поставке. 1. Поетика класицизма: књижевне формације и жанровски систем са powerpoint презентацијом. 2. Трагедија и озбиљна опера са видео презентацијом; 3. Бајка и опера-зингшпил са видео презентацијом; 4. Поетика романтизма: књижевне формације и жанровски систем са powerpoint презентацијом; 5. Lied и лирски тон са аудио и powerpoint презентацијом. 6. Лирски циклус соло песама са powerpoint презентацијом . 7. Балада и наративни тон са аудио и powerpoint презентацијом. 8. Поетика модернизма: књижевне формације и жанровски системи са powerpoint презентацијом. 9. Маларме, Дебиси и симболистичка еклога са аудио-видео и powerpoint презентацијом. 10. Шенберг и експресионистичка лирика са powerpoint презентацијом. 11. Веберн и експресионистичка лирика са аудио и powerpoint презентацијом. 12. Нова употреба гласа у авангардној вокалној музици са аудио презентацијом 13. Нова употреба текста у авангардној вокалној музици са аудио и powerpoint презентацијом. 14-15. Поетика постмодернизма: деконструкција и полижанровски модели са аудио-видео презентацијама. Вежбе: припрема аудио-видео и powerpoint презентација за анализу.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Колоквијум

10

Семинар

30

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

50

Литература

С. М. Баура, Наслеђе симболизма. Нолит, Београд, 1970.

Срдан Богосављевић, Експресионистичка лирика, Светови, Нови Сад, 1998.

Charlotte M. Cross and Russell A. Berman, Schoenberg and Words. The Modernist Years, Garland Publishing, New York, 2000.

Зоран Глушчевић, Романтизам. Обод, Цетиње, 1967.

Carl Dahlhaus, Nineteenth-Century Music. University of California Press, Berkeley and Los Angeles, 1989.

Милена Медић, Хрестоматија III.

Eлени Апостолос Стерјопулу, Поетика лирског циклуса. Народна књига, Београд, 2003.

Линда Хачион, Поетика постмодернизма. Светови, Нови Сад, 1996.

Steven F. Walker, "Mallarme's Symbolist Eclogue: The" Faune" as Pastoral", PMLA, Vol. 93, No. 1 (Jan., 1978), 106-117.