Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

Милица Ђелић, наставник стручног предмета

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

Милица Ђелић, наставник стручног предмета

Услов

Положен Италијански језик 1 OGIT1

Исход

Студент располажући основним лингвистичким и граматичким појмовима уме да опише догађаје користећи презент, футур и прошла времена. Користи изразе за исказивање мишљења, радости, жаљења, неслагања. Описује на једноставан начин аспекте свог живота и свог окружења. Може да прочита и разуме основне идеје текстова пређених у оквиру наставних јединица. Са разумевањем интерпретира текстове арија старих мајстора и оперских арија које има на репертоару.

Циљ

Употреба прошлих времена (passato prossimo, imperfetto, trapassato prossimo). Употреба заменица (promnomi diretti, indiretti е pronome partitivo ne, pronomi combinati). Повратни глаголи (Verbi riflessivi). Безлични облик прелазних и непрелазних глагола (Verbi impersonali). Читање и разумевање писаног текста. Разумевање брошура, каталога, најава културних догађаја и конкурса. Упознавање са језиком опере и разумевање одломака из оперских либрета као и текстова из литературе старих мајстора. Правилан изговор.

Садржај теоријске наставе

Предмет обухвата следеће језичке структуре: Разлике у употреби иперфекта и перфекта. Заменице (Pronomi: Pronomi diretti, Pronome partitivo ne, Pronomi diretti nei tempi composti, Pronomi diretti con i verbi modali, Pronomi indiretti, Pronomi combinati). Повратни глаголи (Verbi riflessivi). Безлични глаголи (Verbi impersonali). Безлични изрази (Espressioni impersonali). Безлични облици прелазних и непрелазних глагола. Комуникативне функције: Препричавање и описивање прошлих и будућих догађаја. Понудити, прихватити или одбити помоћ. Питати за мишљење, изразити мишљење. Текстови из уџбеника на тему упознавања Италије. Разговор о догађајима из културе (филм, цонцерт, опера, изложба). Додатни материјал: Избор текстова који се баве музичким темама. Колоквијум се састоји од писмене провере претходно пређеног градива у виду теста . Писмени део испита састоји се од писмене провере лексичких и граматичких кометенција студента стечених у првом и другом семестру. Усмени део испита састоји се од разговора на задату тему ( опис концерта, опере, изношење мишљења о догађају, делу и сл.)

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство и активност у току предавања

10

Колоквијуми

20

Домаћи задаци

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени испит

50

Усмени

10

Литература

T. Marin - S. Magnelli, Nuovo progetto italiano 1b, Edilingua,

Corso multimediale di lingua e civiltà italiana. Livello elementare (A1-A2).

Donatella Brioschi, Mariella Martini-Merschmann, L'italiano nell'aria, Edilingua, 2015.

Драга Зихерл, Певани стихови италијанских мајстора, Београд, 2003.

Саша Модерц, Мала граматика италијанског језика, Београд, 2006.

Иван Клајн, Италијанско-српски речник, Нолит, Београд, 1996.