Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Иван Илић, доцент

Услов

Положен Џез тромбон 7 (OMTB7)

Исход

Студенти овладавају практичним вештинама у областима уметничког изражавања, свирања у ансамблима, јавног извођења, вежбања, одржавања проба и организовања и заказивања концерата, као и теоријским знањем – познавањем и разумевањем џез репертоара. Способност музичког изражавања у свим најважнијим традиционалним и савременим стиловима и формама џеза. Способност да се сопствене уметничке идеје формулишу и реализују, развијено критичко расуђивање.

Циљ

Савладавање технике свирања на тромбону, упознавање џез језика и репертоара. Студенти стичу способност за самосталну уметничку активност и учешће у раду ансамбала на високом професионалном нивоу у области џеза. Посебна пажња посвећује се стицању напредних музичких вештина у области ритма, мелодије и хармоније. Достизање високог професионалног извођачког нивоа, грађење индивидуалности студента кроз јединство техничког и музичког елемента, креативно суочавање са специфичним техникама џеза, импровизације и композиционим техникама у контексту стилски разноврсног репертоара.

Садржај практичне наставе

Развој сопственог стила интерпретације. Поделе тактова на 2, 3, 4, 5... једнаких делова. Савладавање извођења полиритмичних фраза; извођење 3/4 ских, 5/4ских фраза у 4/4ском такту. Избор програма и план рада зависе од тренутних могућности сваког студента и усклађени су са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. У оквиру Џез одсека организују се једном недељно концерти класа или целог одсека. Час исказан као Други облик наставе представља обавезно учешће студената свих година џез одсека на тим коцертима, било у својству извођача, било у својству публике. Студент је дужан да наступи јавно најмање једном месечно. Испитни захтеви: полуреситал слободног програма у трајању 25-30 минута. Најмање три песме различитог карактера.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност и залагање на настави

10

Јавни наступ

20

Присуство настави

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит техничка реализација

30

Испит уметнички утисак

30

Литература

Various Аuthors, Jazz Trombone Tunes, w/CD - Level 3, ABRSM Publishing

Various Аuthors, Choice Jazz Standards for Trombone, Hal Leonard Corp.

Magadini, Peter, Polyrhythms-The Musician's Guide, Hal Leonard

Kahila, Kauko, Advanced Studies, Robert King

Bellameh, A Survey Of Modern Brass Teaching Phil., Southern Music

Reinhardt, The Encyclopedia Of The Pivot System, Elkan-Vogel

Pederson, Advanced Etudes For Trombone, Belwin Mills