Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

ма Владимир Николов, ванредни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

ма Лука Игњатовић, ванредни професор

др ум. Иван Илић, доцент

ма Новак Мијовић, доцент

Исход

Студенти овадавају вештинама у области уметничког изражавања, свирања у ансамблима са стилским одликама џеза и савремене популарне музике, јавног извођења, вежбања и одржавања проба, теоријским знањем (познавање и разумевање репертоара и контекста дела), самосталност у раду, психолошко разумевање дела, критичку свест и вештину комуникације. Студент је способан да дати музички текст анализира, прилагоди и присвоји на најбжи начин, као и да креативним приступом допринесе уметничком квалитету извођеног репертоара.

Циљ

Студенти стичу способност и искуство за рад у биг бендовима и професионалним саставима џеза, популарне и ревијске музике веће формације. Упознају се са специфичним захтевима оркестарског музицирања, као и са процесом рада у професионалном оркестру свирајући широк репертоар дела за биг бенд у широком спектру стилова џеза.

Садржај практичне наставе

Савладавање оркестарских деоница у насамблима за џез и популарну музику. Предавање подразумева похађање и активно учествовање на пробама са предметним професором, у оквиру оркестра у пуном саставу или у оквиру одређених оркестарских секција. Вежбе се изводе на секцијским и заједничким пробама биг бенда са асистентом и/или предметним професором. Најмање једном у модулу организује се јавни наступ, који може бити и у оквиру факултета или неког другог концертног или јавног простора.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присутност на настави

10

Колоквијум

10

Јавни наступ

30

Активност на настави

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит – практични део

30

Литература

Miller, Glenn: Избор аранжмана за Биг бенд

Hefty, Neal: Избор аранжмана за Биг бенд

Nestico, Sammy: Избор аранжмана за Биг бенд

Jones, Thad: Избор аранжмана за Биг бенд

Ellington, Duke: Избор аранжмана за Биг бенд

Roković, Bora: Избор аранжмана за Биг бенд

Skerl, Zvonimir: Избор аранжмана за Биг бенд

Ilić, Ivan: Избор аранжмана за Биг бенд

Simić, Vojislav: Избор аранжмана за Биг бенд