Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

ма Анђелко Ступар, доцент

Услов

Нема

Исход

Способност музичког изражавања у свим најважнијим традиционалним и савременим стиловима и формама џеза. Способност да се сопствене уметничке идеје формулишу и реализују, развијено критичко расуђивање.

Циљ

Изучавање џез језика у структурно повезаним оквирима. Развој свих компонената музичке личности студента, кроз процес стицања знања и умећа неопходних за слојевито разумевање и реализацију музичког дела. Развијање критичког начина мишљења, способности музичке комуникације и самосталности у раду.

Садржај практичне наставе

Рад на техници свирања на добошу с једне стране, и бас бубња и хајхета са друге стране, ради постизања координације и постављања основе за владање целовитим инструментом. Основни обрасци у свинг музици. Избор програма и план рада зависе од тренутних могућности сваког студента и усклађени су са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. У оквиру Џез одсека организују се једном недељно концерти класа или целог одсека. Студент је дужан да наступи јавно најмање једном месечно. Испитни захтеви: три нумере различитог карактера – свинг, латин, балада.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност и залагање на настави

10

Јавни наступ

20

Присуство настави

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит техничка реализација

30

Испит уметнички утисак

30

Литература

Charles Willcockson, 100 Exercises, vol. 1

Colin Baily, Bass Drum Control

Ted Reed, Progressive Steps to Sincopation for Modern Drummer

Jim Chapin, Technique for Modern Drummer