Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

ма Владимир Николов, ванредни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

ма Владимир Николов, ванредни професор

Услов

Нема

Исход

Развијена знања и вештине у самосталном, теоријском и креативном смислу, којепружају чврсто утемељену подлогу за бављење импровизованом као и писаном музиком са стилским одликама џеза и савремене популарне музике. Способност да се дати музички текст анализира, прилагоди и присвоји на најбжи начин, те да се сопственим приступом надгради инвентивним хоризонталним решењима у смислу џез импровизације, као и употреба вертикланих структура креативним приступом кроз примену у области аранжиранја и оркестрације у упоредним и каснијим семестрима студијског програма.

Циљ

Проширивање, употпуњавање и надградња знања из области хармоније из раније етапе школовања у теориском, стилском и посебно практичном смислу а у смеру хоризонталне и вертикалне примене стеченог знања укључујући и стваралачко-аналитички приступ.

Садржај теоријске наставе

1. Преглед свих нотационих и теоретских знања из претходног школовања /нотни систем, кључеви, ноте, предзнаци/ у смислу читања и записивања. 2. Установљавање језика који ће се користити у наставку образовања 3. Конструкција дусрских и молских скала и одговарајућих модуса, пентатоника. 4. Конструкција и тумачење предзнака и тоналитета 5. Интервали 6. Конструкција и обртаји трозвука 7. Конструкција и обртаји септакорада 8. Тензије (9, 11, 13) 9. Дијатонска хармонска прогресија, конструкција и анализа (I, IV, V - Т, С, Д) 10. Задржични /sus4/ акорди 11. Функционални заменици Т, С, Д 12. Каденце 13. Вантоналне доминанте 14. Хармонски ритам 15. Секундарне доминанте 16. Мелодијска анализа /мотив, транспозиција, инверзија, ретроградно кретање, ритмичка и интервалска варијација/ 17. Прилазнице, пролазнице, скретнице; дијатонски, неприпремљени, хроматски и дупло-хроматски прилази, антиципације 18. Хармонски континуитет - вођене линије 19. Молска хармонска прогресија /природни, хармонски, мелодијски/ 20. Вантоналне и секундарне доминанте у молу 21. Мелодијске "cliche" линије 22. Модална замена 23. Додавање припадајућег II-7 вантоналним доминантама 24. Blues - мелодијска и хармонска основа 25. Blues - стилске и хармонске варијације прогресије

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присутност на настави

15

Колоквијум

20

Домаћи задатак

15

Активност на настави

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени део

40

Литература

Krstić, Miloš: Džez Praktikum, IV Izdanje, Nota, Knjaževac, 1996.

Nettles, Barrie: Harmony 1, Berklee College of Music, 1987.

Jeffe, Andy: Jazz Harmony, Second Editio, Advance Music, 1996.

Levine, Mark: The Jazz Theory Book, Sher Music Co, 1995.

Nettles, Barrie: Harmony 2, Berklee College of Music, 1987.

Jeffe, Andy: Jazz Harmony, Second Editio, Advance Music, 1996.