Факултет Музичке уметности
Предмет

Исход

Овладавање свим сегментима професионалних захтева неопходних за успешну и свеобухватну реализацију камерног музичког дела. Познавање стилова, форме, разумевање улоге сопствене деонице у слојевитој фактури камерне литературе, свестраност у извођењу у склопу различитих састава. Студенти обогацћју репертоар, имају дубоко разумевање практичних и теоријских знања и имају способност самосталне примене у даљем уметничком развоју.

Циљ

Развој свих компонената музичке личности студента кроз процес самосталног стицања знања и умећа неопходних за слојевито разумевање и реализацију уметничког дела, достизање високог професионалног нивоа камерног музичара и способности интерпретације врхунских дела камерне литературе у склопу разноврсних камерних ансамбала.

Садржај практичне наставе

Практична настава подразумева студиозно упознавање са делима различитих епоха, у зависности од типа ансамбла и способности студената. Савладавање нотног текста камерног дела се одвија кроз структуралну анализу и сагледавање основних стилских одлика, што доводи до доношења одлука о основним интерпретативним параметрима. Уз сагледавање артикулационих елемената, решавају се извођачки проблеми заједничког свирања у метричком, ритмичком и агогичком погледу. Посебан акценат је стављен на усаглашавање тонског баланса ансамбла. У финалном сегменту рада са ансамблом потребно је остварити компактну тонску слику камерног састава, доследност концепције и убедљивост музичког израза. Најмање једном, организује се јавни наступ, који може бити и у оквиру класе. Испитни програм обухвата реситал у трајању од 40 до 45 минута.

Предиспитне обавезе

Опис

Нема предиспитних обавеза

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Одбрана завршног рада

100

Литература

Формира се у складу са одабраном темом завршног рада.