Факултет Музичке уметности
Предмет

Услов

Положенa Етнокореологија 1 – Теорије и методе

Исход

По окончању наставе студенти ће стећи основна знања о теоријском правцима проучавања ритуала у различитим истраживачким традицијама као и основна знања о ритуалима и ритуалном трансу Србије, балканских и медитеранских друштава.

Циљ

Предмет се бави правцима проучавања ритуала са етнолошког, етнокореолошког, и антрополошког становишта. У првом семестру студенти ће се најпре упознати са ритуалним/обредним поворкама у традиционалној култури балканских друштава као и са основним теоријским правцима проучавања. Потом ће фокус бити усмерен на компаративне студије ритуалног транса у етнологији и антропологији са специјалним освртом на традиционалну културу балканских и медитеранских друштава. Циљ предмета у другом семестру је упознавање студената са плесовима везаним за ритуале животног циклуса у традиционалној култури Србије и региона.

Садржај теоријске наставе

1. Правци проучавања ритуала у етнологији и антропологији 2. Појам плеса у ритуалу 3. Додоле 4. Коледари 5. Лазарице 6. Краљице 7. Понављање и припрема за домаћи задатак 8. Презентација домаћег задатка 9. Фолклорни театар на Балкану 10. Ритуални транс: увод 11. Русаљски ритуал: правци проучавања 12. Русаљски ритуал у компаративној перспективи 13. Музика и транс код Арапа и дервишко "окретање" у Исламу 14. Припрема за колоквијум 15. Припрема за колоквијум 16. Проучавање ритуалних плесова у етнокореологији у Србији (Јанковић, Зечевић) 17. Проучавање ритуалних плесова у етнокореологији у Србији (О. Васић) 18. Етнографија плесова везаних за рођење и" проигравање" у трад. култури Србије и региона 19. Етнографија плесова везаних за отмицу и куповину девојке у трад. култури Србије, Црне Горе и БиХ 20. Методологија лабанотирања ритуалних плесова 21. Прослава осамнаестог рођендана у савременој култури Србије 22. Плес у ритуалу венчања Србије 23. Плес у ритуалу свадбеног весеља Србије 24. Визуелна опсервација видео снимака свадбених плесова Србије и региона 25. Лабанотација парадигматских плесова у свадбеном ритуалу 26. Плесови намењени покојнику у трад. култури Србије и региона 27. Плесови намењени прецима у трад. култури Србије и региона 28. Визуелна опсервација видео снимака плеса у посмртном ритуалу 29. Лабанотација плесова везаних за посмртни ритуал, припрема испита 30. Припрема испита

Садржај практичне наставе

Упознавање са основним обрасцима традиционалних плесова Србије. Колоквијум (20%): усмена провера знања студената која се састоји од одговора на 3 краћа питања која одговарају пређеним целинама; Семинар: писани есеј до 8 страница текста који обрађује проблематику из пређеног градива; Писмени испит: записивање плесова лабанотацијом; Усмени испит: усмени одговор на 3 питања у дијалошкој форми.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Практична настава

10

Колоквијум-и

20

Семинар-и/ есеј

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Писмени испит

20

Усмени испит

20

Литература

Мери Даглас, Чисто и опасно, Београд: XX век, 2001.

Слободан Зечевић, Српска Етномитологија, Београд: Службени Гласник, 1983.

Весна Марјановић, Маске, маскирање и ритуали у Србији, Београд: Чигоја, 2008.

Данијел Синани, Русаље, Београд: Српски генеалошки центар, 2009.

Драгослав Антонијевић, Ритуални транс, Београд Сану, 1990.

Иван Ковачевић, Семиологија ритуала, Београд: Просвета, 1985.

Виктор Тарнер, Од ритуала до театра, Загреб: Аугуст Цесарец, 1989.

Драгослав Антонијевић (ур.), Фоклорни Театар на Балкану, Зборник радова балканолошког института, 1984.

Жилбер Руже, Музика и Транс, Сремски Карловци: Издавачка кућа Зорана Стојановића, 1994.

Арнолд Ван Генеп, Обреди прелаза, Београд: Српска књижевна задруга, 2005.

Љубица и Даница Јанковић 1957. Прилог проучавању остатака орских обредних игара у Југославији, САН, посебна издања, Етнографски институту, књига 8.

Слободан Зечевић 1973. Елементи наше митологије у народним обредима уз игру. Музеј града Зенице, Зеница.

Оливера Васић 1979. "Обредне игре околине Бујановца". ГЕМ 43, Београд.

Оливера Васић 2004. Етнокореологија. Трагови. Београд: Арт график.

Оливера Васић 2005. Етнокореологија. Опстајање. Београд: Арт график.

Sinani Danijel 2010. Narodna religija. Beograd: Etnološka biblioteka, knjiga 52. 2010.

Ракочевић, Селена 2012. "Модалитети интеркултуралности: плесање у свадбеном ритуалу Срба у Банату" (Modes of inetrculturality: Dancing within the wedding ritual of the Banat Serbs), Зборник Матице српске за друштвене науке, бр. 139, 2 (2012), Нови Сад: Матица српска, 209-222.