Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

мр Маја Смиљанић-Радић, редовни професор

Услов

Нема

Исход

Савладавање музичких и техничких захтева предвиђених за овај курс, развијање индивидуалних извођачких могућности студента, као и стицање компетенција за наставнички рад у средњим музичким школама, концертну делатност (солистичка, оркестарска, камерна), могућност рада на високим школама, могућност даљег уметничког и интерпретативног усавршавања.

Циљ

Достизање високог стандарда у професионалном извођачком тумачењу дела оргуљске литературе кроз комплексно проучавање и интерпретирање врхунских дела оргуљске литературе, различитих епоха и стилова.

Садржај практичне наставе

Сублимирање стечених знања из области познавања инструмената, географске специфичности, разлике у регистрацији и артикулацији, карактеристике стила. Курс предвиђа по програму: капитална дела Ј. С. Баха Рад на програму: студиозно упознавање и савладавање текста, кроз техничко-мелодијску, формално-структуралну и анализу регистрације. Разрешавање извођачких проблема. Истраживање и експериментисање стилом и интерпретацијом, са нарочитим истицањем индивидуалног израза. Испитни захтев: Реситал са делима Ј.С. Баха у трајању не краћем од 45 минута.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

15

Практична настава

15

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит

70

Литература

Bach, Johann Sebastian: Orgelwerke 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, C. F. Peters, New York, 1951