Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Биљана Лековић, доцент

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др Биљана Лековић, доцент

Услов

Нема

Исход

Базично познавање развојних процеса у савременој музици. Разумевање начина на који се музика удружује са другим уметностима. Познавање институционалног оквира за развој музике и оспособљавање за сарадњу са тим институцијама. Овладавање градивом и способност креативне примене стечених знања у матичној области студија.

Циљ

Циљ предмета је изучавање контекста и усмерења у савременој музици, упознавање институционалног оквира за њен развој, студије музике у простору интермедија и полимедија, односа уметности према политичком, економском и социјалном контексту – дакле комплексно познавање различитих појава из музичког живота у њиховом међусобном односу. Циљ наставе такође је да студенти науче да уче и стекну навику самообразовања и изграђивање основе критичког мишљења

Садржај теоријске наставе

Курс Аспекти музике 20 и 21. века 2 усмерен је ка проучавању европске, светске и националне музике 20. века и 21. века, посебно видова сарадње музике са другим медијима. Осмишљен је у оквиру проблемских кругова који се односе на разматрање најзначајнијих појава у европској, светској и српској музици. Теме: Музика и позориште, телевизија, радио. Израда предлога пројекта. Колоквијум-и: писмене провере знања из претходно пређеног градива. Усмени испит: одбрана семинарског рада.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Колоквијум-и

20

Семинар-и

40

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

30

Литература

Весна Микић, Музика у технокултури, Београд, Универзитет уметности, 2004.

Мирјана Веселиновић-Хофман (уред.), Историја српске музике, Београд, Завод за уџбенике, 2008.

Умберто Еко, Култура. Информација. Комуникација. Београд, Нолит, 1973.

Gi Debor, Društvo spektakla (prev. A. Golijanin), Beograd, 2003.

Miško Šuvaković, Diskurzivna analiza, Beograd, Univerzitet umetnosti, 2006.