Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Биљана Лековић, доцент

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др Биљана Лековић, доцент

Услов

Нема

Исход

Базично познавање развојних процеса у савременој музици. Разумевање начина на који се музика удружује са другим уметностима. Познавање институционалног оквира за развој музике и оспособљавање за сарадњу са тим институцијама. Овладавање градивом и способност креативне примене стечених знања у матичној области студија.

Циљ

Циљ предмета је изучавање контекста и усмерења у савременој музици, упознавање институционалног оквира за њен развој, студије музике у простору интермедија и полимедија, односа уметности према политичком, економском и социјалном контексту – дакле комплексно познавање различитих појава из музичког живота у њиховом међусобном односу. Циљ наставе такође је да студенти науче да уче и стекну навику самообразовања и изграђивање основе критичког мишљења

Садржај теоријске наставе

Курс Аспекти музике 20 и 21. века усмерен је ка проучавању европске, светске и националне музике 20. и 21. века, посебно видова сарадње музике са другим медијима. Осмишљен је у оквиру проблемских кругова који се односе на разматрање најзначајнијих појава у европској, светској и српској музици. Теме: Систематизације музичких дисциплина (историјски преглед, савремени приступи). Статус музичког извођаштва, стваралаштва и науке у савременом друштву. Институције музичког живота. Музика и филм. Колоквијум-и: писмене провере знања из претходно пређеног градива. Усмени испит: одбрана семинарског рада.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Колоквијум-и

20

Семинар-и

40

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

30

Литература

Мирјана Веселиновић-Хофман, Пред музичким делом, Београд, Завод за уџбенике, 2007.

Мирјана Веселиновић-Хофман (уред.), Историја српске музике, Београд, Завод за уџбенике, 2008.

Соња Маринковић, Методологија научноистраживачког рада у музикологији, Београд – Нови Сад, ФМУ – Матица српска, 2008.

Miško Šuvaković, Diskurzivna analiza, Beograd, Univerzitet umetnosti, 2006.

Mišel Šion, Audiovizija (prev. A. Todorović), Beograd, Klio, 2007.