Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Ивана Перковић, редовни професор

Услов

Нема посебних предуслова

Исход

Исход предмета је оспособљавање студената за промишљање и интерпретацију значајних појава, као и развијање историјског, теоријског, аналитичког и критичког тумачења проблема везаних за рад музичких библиотека. Стицање способности креативне примене стечених знања.

Циљ

Циљ предмета је овладавање материјом, разумевање историјског, научног и културног значаја музичких колекција. Ово се постиже кроз предавања и дискусије, уз креативно ангажовање студената (истраживање музичких библиотека, писање краћих проблемски фокусираних текстова, самостално упознавање са унапред задатим текстовима, припрему кратких предавања и сл.). Акценат је на интерпретационом обрасцу наставе у којем се фаворизује разумевање и темељно упознавање са фундаменталним питањима предмета.

Садржај теоријске наставе

Теме: Дефиниције музичких библиотека. Музичке библиотеке и музички архиви. Музичке библиотеке и фонотеке. Историјат музичких библиотека у свету. Типови музичких библиотека. Музикологија и музичке библиотеке. Класификације и каталози. Историјат музичких библиотека у Србији. Музичке библиотеке у Музиколошком институту, Народној библиотеци Србије, САНУ и другим институцијама. Музичка библиотека Факултета музичке уметности у Београду. Музичке колекције у Историјском архиву Београда. Музичка библиотека Првог српског црквеног певачког друштва у Панчеву Студија: писани рад на задату тему. Испит: усмени одговор на два питања из градива.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство предавањима

10

Истраживачки рад

25

Студија

25

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Усмени испит

40

Литература

Bradley Carol June (ed.), Manual of Music Librarianship, Ann Arbor, 1966;

Bradley Carol June (ed.), Reader in Music Librarianship, Washington DC, 1973;

Harris Michael, History of Libraries in the Western World, Metuchen, 1995;

McColvin Lionel and Harold Reeves, Music Libraries, London, 1965;

Перковић Ивана, Херој (и) српских библиотека и збирки музикалија. Случај Лудвига ван Бетовена, у: Весна Микић и Тијана Поповић Млађеновић (уредници), Тематски потенцијали лексикографских јединица о музичким институцијама, Београд, Факултет музичке уметности, Катедра за музикологију, 2009, 81-101;

Stokić Gordana, Biblioteka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu – najznačajnija muzička kolekcija u Srbiji, magistarski rad, Univerzitet u Beogradu, Filološki fakultet, Beograd, 1995.