Факултет Музичке уметности
Предмет

Услов

Положени сви испити

Исход

Овладавање свим сегментима професионалних захтева неопходних за успешну и свеобухватну реализацију једног музичког дела. Владање иструментом, познавање стилова и форме, разумевање музичког садржаја. Студенти стичу висок професионални ниво способности за реализацију и изражавање сопствених уметничких концепата, проширују репертоар и продубљују знања у области репертоара, имају дубоко разумевање практичних и теоријских студија и умеју да користе то знање у даљем уметничком развоју. Стичу способност потпуно самосталног учења и извршавања комплексних задатака. Одбраном завршног рада, студенти потврђују да су остварили основне циљеве дипломског студијског програма Извођачке уметности - модул туба, способност за самостално бављење уметничком делатношћу, као и способност за рад у музичко-педагошким институцијама на нивоу средњих школа.

Циљ

Развој свих компонената музичке личности студента кроз процес самосталног стицања знања и умећа неопходних за слојевито разумевање и реализацију музичког дела, достизање високог професионалног извођачког нивоа и изграђивање индивидуалности студента кроз јединство техничког и музичког елемента.

Садржај практичне наставе

Завршни рад представља истраживачки рад студента ка самосталној презентацији уметничког програма. Процес рада обухвата разумевање стилова композитора различитих епоха, тумачење садржаја и форме композиција, истраживање на пољу тонског обликовања и динамичких могућности инструмента, као и рад на фразирању, агогици, интонацији, артикулацији. Избор програма завршног рада зависи од тренутних могућности сваког студента и усклађен је са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. Захтеви завршног рада: Реситал минималног трајања од 45 минута у којем мора бити заступљен: концерт, соната, комад и етида.

Предиспитне обавезе

Опис

Нема предиспитних обавеза

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Одбрана завршног рада

100

Литература

J. S. Bach Suite per Violoncello solo arr. R. King for tuba, BB Robert King Music Company

J. S. Bach - Partita a moll for tuba solo, arr. Tinkham Tuba Euphonium Press

J. S. Bach - Sonata II for tuba and klavier or orgel, arr. W. Hilgers Editions Marc Reift

T. Madsen - Sonata for tuba and piano, Musikk-Huset, Oslo

J. Filas - Sonata for tuba and piano, Editions BIM

A. Arutunian - Concerto for tuba and orchestra, Editions BIM

J. Duda - Concerto for tuba and orchestra

J. Koetsier - Concerto for tuba and string orchestra, Editions BIM

C. Daniellson - Koncertantna Suita za tubu i 4 horne, Carl Gehrmans Musikforlag

J. Stevens - Tuba Journey BB, Editions BIM

R. Srauss - 1. Horn concerto transc. for tuba, Anderson Thomas Edition, ing.

J. Williams - Tuba Concerto. Editions BIM