Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

Крунослав Бабић, гостујући професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

Мелита Бенчић, самостални уметнички сарадник

Услов

Нема

Исход

Владање инструментом, познавање стилова и форме, разумевање музичког садржаја, индивидуалност у изражавању. Студенти стичу висок професионални ниво способности за реализацију и изражавање сопствених уметничких концепата, проширују репертоар и продубљују знања у области репертоара, способни су за преузимање водећих улога у ансамблима, овладавају свеобухватним знањем репертоара главног предмета, имају дубоко разумевање практичних и теоријских студија и умеју да користе то знање у даљем уметничком развоју. Стичу способност потпуно самосталног учења и извршавања комплексних задатака, имају критичку самосвест и способни су да иницирају заједничке пројекте, да руководе заједничким пројектима и учествују у тимском раду, договарању и организацији.

Циљ

Студенти стичу способност за самосталну уметничку активност и учешће у раду ансамбала као и способност за педагошки и креативни рад у средњим музичким школама, школама општеобразовног типа и институцијама културе. Циљ је и достизање високог професионалног извођачког нивоа, кроз техничко-интерпретативну прораду музичке литературе за тубу и изграђивање индивидуалности студента кроз јединство техничког и музичког елемента.

Садржај практичне наставе

Процес рада обухвата разумевање стилова композитора различитих епоха, тумачење садржаја и форме композиција, истраживање на пољу тонског обликовања и динамичких могућности инструмента, као и рад на фразирању, агогици, интонацији, артикулацији. Избор програма и план рада зависе од тренутних могућности сваког студента и усклађени су са нивоом претходно стеченог знања и њиховим интелектуалним, емотивним и психофизичким предиспозицијама. Нарочита пажња посвећује се формирању слободне личности индивидуалног израза и самосталности у процесу рада. Најмање једном, организује се јавни наступ, који може бити и у оквиру класе. Захтеви на испиту: - слободан програм у трајању од 15 минута (уколико постоји могућност, на сродном инструменту)

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Практична настава

20

Колоквијум-и

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит

60

Литература

J. S. Bach Suite per Violoncello solo arr. R. King for tuba, BB Robert King Music Company

J. S. Bach - Partita a moll for tuba solo, arr. Tinkham Tuba Euphonium Press

J. S. Bach - Sonata II for tuba and klavier or orgel, arr. W. Hilgers Editions Marc Reift

T. Madsen - Sonata for tuba and piano, Musikk-Huset, Oslo

J. Filas - Sonata for tuba and piano, Editions BIM

A. Arutunian - Concerto for tuba and orchestra, Editions BIM

J. Duda - Concerto for tuba and orchestra

J. Koetsier - Concerto for tuba and string orchestra, Editions BIM

C. Daniellson - Koncertantna Suita za tubu i 4 horne, Carl Gehrmans Musikforlag

J. Stevens - Tuba Journey BB, Editions BIM

R. Srauss - 1. Horn concerto transc. for tuba, Anderson Thomas Edition, ing.

J. Williams - Tuba Concerto. Editions BIM

E. Bozza - Concertino for tuba and orchestra, Alphonse Leduc