Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Растко Поповић, ванредни професор

Услов

Нема

Исход

Студент је усвојио теоријско знање и у стању је да аргументовано проблематизује теме из пређених области, демонстрирајући своје аналитичко и критичко мишљење. Студент познаје методичке основе наставе гудачких инструмената из области гудачких инструмената, њиховог развоја, изградње и техничко-акустичких принципа, познавања најзначајнијих историјских градитеља инструмената и гудала, развоја стваралаштва, извођаштва и литературе за гудачке инструменте од барока до романтизма и у стању је да препознаје, анализира и демонстрира стилске и техничке разлике у интерпретацији музике различитих епоха.

Циљ

Стицање методичких основа наставе гудачких инструмената - неопходних теоријских знања из области конструкције и развоја гудачких инструмената и гудала, стваралаштва, извођаштва и литературе за гудачке инструменте.

Садржај теоријске наставе

Методичке основе наставе гудачких инструмената: Конструкција и техничко-акустички принципи гудачких инструмената и гудала. Опрема и одржавање гудачких инструмената и гудала. Техника писања семинарског рада и коришћењa литературе. Преглед европских и ваневропских гудачких инструмента од X века до данас (визуелни и аудио-визуелни примери). Преглед развоја изградње гудачких инструмената и гудала; најзначајнији градитељи гудачких инструмената и гудала од XVI до XIX века (визуелни примери модела). Преглед одлика и развоја стваралаштва, извођаштва и литературе за гудачке инструменте од барока до романтизма. Аудио, аудио-визуелни и нотни примери. Факсимилска и критичка издања. Основе историјски информисане извођачке праксе. Израда семинарских радова (индивидуалне консултације). Колоквијуми у форми писменог теста.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Присуство на предавањима

10

Семинарски рад 1

10

Колоквијум 1

10

Семинарски рад 2

10

Колоквијум 2

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Презентација семинарског рада

20

Усмени испит

20

Литература

Михаиловић, Дејан и Урош Пешић. Методика наставе гудачких инструмената. Скрипта. Београд: ФМУ - електронско издање, 2012.

Миланковић, Богдан. Виолина: њена историја и конструкција. Београд: Научна књига, 1956.

Пашћан-Којанов, Светолик. Историјски развој гудачких инструмената. Београд: САНУ, 1956.

Stowel, Robin. Early Violin and Viola. Cambridge: Cambridge University Press, 2001.

Kolneder, Walter. The Amadeus Book of the Violin Construction, History and Music. Portland, Oregon: Amadeus Press, 1998.

Boyden, David D. The History of Violin Playing from its Origins to 1761. London: Oxford University Press, 1975.

Nelson, Sheila M. The violin and viola. History, Structure, Techniques. London: Ernest Benn, 1972.

Радосављевић, Љиљана. Акустика. Панчево: Средња музичка школа "Јован Бандур", 1996.

Разни аутори. Ридер. ФМУ, 2015.