Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др ум. Слободан Герић, редовни професор

мр Гордана Матијевић-Недељковић, редовни професор

др ум. Срђан Сретеновић, редовни професор

мр Немања Марјановић, ванредни професор

Услов

Уписана четврта година

Исход

Студенти овладавају практичним вештинама (вештине уметничког изражавања – самостално осмишљавање и реализација сопствених музичких концепата: репертоарским вештинама – искуство у различитим стиловима; самосталног осмишљавања и реализација сопствених музичких концепата Теоријски исходи учења (засновани на знању) јесу знање и разумевање репертоара и музичког материјала - добро познавање главних репертоарских токова у оквиру главног предмета и делимично познавање специјализованог репертоара. Генерички исходи Концертне праксе обезбеђују развој самосталност (прикупљања, анализе и синтезе информација, критичког развијања идеја и самомотивације. Дискусиони део концертних пракси развија критичку свест и вештину комуникације.

Циљ

Стицање способности за самосталну уметничку делатност и јавно наступање. Развој способности критичког мишљења.

Садржај практичне наставе

Концертне праксе се организују на неколко нивоа. а) Обавезни - Наступи у оквиру класе и преслушавања (два до три у семестру) - Наступи на вечерима Концертне праксе у салама ФМУ (најмање 1 наступ у семестру) б) Обавезни за добијање највише оцене - наступи на аудицијама за учешће у уметничким пројектима - наступи у јавним концертним дворанама у Београду, Србији и иностранаству - наступи на такмичењима у земљи и иностранству в) присуство концертној пракси и активно учешће у дискусији (најмање 3 активна учешћа у семестру)

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност и залагање на настави

20

Критика јавног наступа

20

Присуство на концертној пракси

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Наступи и преслушавања у оквиру класре

20

Наступи на Концертној пракси

30

Литература

С обзиром на тесну повезаност са главним предметом, литературу представља целокупна литература приказана за предмете Виолина 1-8, Виола 1-8, Виолончело 1-8 и Контрабаса 1-8