Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

мр Маја Милановић, ванредни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

мр Маја Милановић, ванредни професор

Услов

Нема

Исход

Овладавање практичним вештинама - у областима уметничког изражавања, свирања у оркестру, вежбања и одржавања проба, јавног извођења, теоријским знањем – анализирање, разумевање и познавање репертоара и контекста дела, развијање вештине комуникације.

Циљ

Оспособљавање студента за рад у оркестру, стицање потребног знања за брзо и тачно читање нотног текста и студиозно упознавање деоница значајних дела симфонијске литературе.

Садржај практичне наставе

Савладавање технике за брзо и тачно читање музичког текста без претходне припреме, кроз студиозно упознавање значајних дела симфонијске литературе из различитих епоха. Наставни план и програм овог предмета су тесно повезани са радом Симфонијског оркестра ФМУ током године (тј. преметом Оркестар) и програмске јединице се усклађују међусобно, ради обострано потребне комуникације и радњи, са циљем што бољег и (за студенте) кориснијег остварења јавних наступа током године. Начин извођења наставе: Заједничка теоријско практична предавања за све студенате виолине (из свих година) се изводе у циљу упознавања студената не само са деоницама сопствене групе, већ и деоницам друге групе виолина, навикавања на заједнички рад, одржавања потребне дисциплине током проба, интонативне усклађености, стилске уједначености и заједничког чина остварања извођења уметничког дела и сталне психичке и извођачке комуникацију међу извођачима и инструментима. Вежбе се изводе одвојено у оркестарским групама - I и II виолине. На вежбама се анализирају прстомети, штрихови и фразирање и инсистира се на тонској и интонативној уједначености у оквиру групе, на идентичности артикулације и динамичког сенчења. Осим програма који се изводи на концертима симфонијског оркестра ФМУ, током семестра се раде и важније деонице из симфонијске и оперске литературе. У току године се врши провера знања путем колоквијума. На крају године постоји испит на коме студент индивидуално изводи важније деонице из литературе

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство на предавањима

10

Колоквијум

30

Активност и залагање на настави

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит - техничка реализација

25

Испит - стилска реализација

25

Литература

Vieland Orchestral Excerpts for Viola Vol. 1 INTERNATIONAL MUSIC COMPANY NWC 1997

Vieland Orchestral Excerpts for Viola Vol. 2 INTERNATIONAL MUSIC COMPANY NWC 1997

Vieland Orchestral Excerpts for Viola Vol. 3 INTERNATIONAL MUSIC COMPANY NWC 1997

Ивановић, Петар Оркестарске студије за виолу Нота, Књажевац 1979