Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Слободан Герић, редовни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

мр Душан Егерић, виши уметнички сарадник

Услов

Нема

Исход

Владање инструментом, познавање стилова и форме, разумевање музичког садржаја, индивидуалност у изражавању. Студенти стичу висок професионални ниво способности за реализацију и изражавање сопствених уметничких концепата, проширују репертоар и продубљују знања у области репертоара, способни су за преузимање водећих улога у ансамблима, овладавају свеобухватним знањем репертоара главног предмета, имају дубоко разумевање практичних и теоријских студија и умеју да користе то знање у даљем уметничком развоју. Стичу способност потпуно самосталног учења и извршавања комплексних задатака, имају критичку самосвест и способни су да иницирају заједничке пројекте, да руководе заједничким пројектима и учествују у тимском раду, договарању и организацији.

Циљ

Студенти стичу способност за самосталну уметничку активност и учешће у раду ансамбала као и способност за педагошки и креативни рад у средњим музичким школама, школама општеобразовног типа и институцијама културе. Циљ је и достизање високог професионалног контрабасистичког нивоа, кроз техничко-интерпретативну прораду музичке литературе за контрабас и изграђивање индивидуалности контрабасисте кроз јединство техничког и музичког елемента.

Садржај практичне наставе

Процес рада обухвата разумевање стилова композитора различитих епоха, тумачење садржаја и форме композиција, истраживање на пољу тонског обликовања и динамичких могућности инструмента, као и рад на фразирању, агогици, интонацији, артикулацији. Нарочита пажња посвећује се формирању слободне личности индивидуалног израза и самосталности у процесу рада. Испитни програм: два става из свите у старом стилу Х. Фрибе или два става из 3, 4, 5. или 6. Свите за виолончело соло Ј. С. Баха, соната настала у периоду од Л. В. Бетовена до данас, једно савремено дело. Програм се изводи напамет, изузев сонате. Предавања држи професор, а вежбе клавирски сарадник. На вежбама се студенти усавршавају у заједничком музицирању и музичкој комуникацији, савладавајући интерпретативне проблеме, и проблеме везане за свирање у ансамблу. Најмање три пута се организује јавни наступ, који може бити и у оквиру класе. Обавезно присуство на најмање три концерта студената гудачких инструмената.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Присуство на предавањима

30

Јавни наступ

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит

60

Литература

Schubert, Franz Sonata arpeggione PETERS 1988

Hindemith, Paul Sonata SCHOT 1969

Hans, Fryba Suite im alten Stil Boosey and Hаwkes 1978

Bach, Johann Sebastian Solo svite SCHMIDT 1973

Ерић, Зоран Три сценска приказа издање аутора 2009

Ивановић, Коста Сјећање OBOD 1980

Fuchs, Robert Sonate Op. 97 Peters 1967

Novosel, Josip 6 kapriča Muzička naklada, Zagreb 1981

Tabakov, Emil Motivi Doblinger 1992