Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

мр Анета Илић, редовни професор

мр Никола Китановски, редовни професор

мр Никола Мијаиловић, редовни професор

др ум. Виолета Панчетовић-Радаковић, редовни професор

мр Људмила Поповић, редовни професор

мр Катарина Јовановић, ванредни професор

мр Вишња Павловић-Дракулић, професор у пензији

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др ум. Татјана Дробни, самостални уметнички сарадник

мр Зорка Миливојевић, самостални уметнички сарадник

Владимир Стојнић, самостални уметнички сарадник

мр Ивана Стоковић, самостални уметнички сарадник

Услов

Положено Соло певање 1 (OCSP1)

Исход

Студенти овладавају практичним вештинама (у областима уметничког изражавања, певања у ансамблима, јавног извођења, вежбања и одржавања проба), теоријским знањем (познавање и разумевање репертоара и контекста дела), стичу самосталност у раду, психолошко разумевање извођаштва, критичку свест и вештину комуникације.

Циљ

Студенти стичу способност за самосталну уметничку активност и учешће у раду ансамбала као и способност за педагошки и креативни рад у музичким школама, школама општеобразовног типа и институцијама културе. Достизање високог професионалног певачког нивоа кроз техничко-интерпретативну прораду музичке литературе из области оперског и концертног певања и изграђивање индивидуалности личности певача кроз јединство техничког и музичког елемента. Припрема студената за педагошки рад.

Садржај практичне наставе

Индивидуална настава са професором соло певања – 1 час недељно. Процес рада обухвата разумевање стилова композитора различитих епоха, тумачење садржаја композиција, истраживање на пољу правилне поставке гласа и обликовању тона и динамичких могућности вокалног апарата, као и рад на фразирању, агогици, артикулацији и интонацији. На вежбама – 2 часа недељно, комбиновано са професором и клавирским сарадником, студенти стичу увид о музичкој целини задатог програма и увежбавају га до нивоа спремности за јавни наступ. Најмање једном, организује се јавни наступ, који може бити и у оквиру класе. Током семестра обрадјују се техничке вежбе, и више композиција различитих епоха – заступљене на испиту, на крају модула. Провера знања на испиту, на крају модула, на коме студенти изводе задати програм адекватног специфичним способностима појединца и нивоу студирања. Програм се изводи напамет и на оригиналном језику: - 1 ''Стари мајстор'', или 1 ораторијум - 1 оперска арија - 2 соло песме 19. века

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност у току предавања

10

Јавни наступ

20

Присуство - предавања

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит – техничка реализација

30

Испит – уметнички утисак

30

Литература

Arie antiche vol. I, II, III – Parisotti 1984;

''Arie Antiche'' – К. Монтеверди, Peters 1968;

Ф. Шуберт - Соло песме 1, 2 / Peters 1965;

Албум арија за високе и ниске гласове / Peters 1957

Оперске арије / Peters 1957