Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Татјана Милошевић-Мијановић, редовни професор

др ум. Светлана Савић, редовни професор

др ум. Драган Латинчић, ванредни професор

др ум. Бранка Поповић, ванредни професор

др ум. Драшко Аџић, доцент

Услов

Положена Композиција 1 (OAKZ1)

Исход

Студент је стекао знање о савременој композиционој пракси и о различитим стваралачким усмерењима и поетикама присутним у уметности нашег времена. Оспособљен је за креативно коришћење различитих композиционих техника као и за разумевање и савладавање процеса који обухвата формулисање музичке идеје, њен развој и њену пуну реализацију у форми нотног записа – партитуре. Овладао је компоновањем једноставачних и вишеставачних инструменталних композиција сложеног облика за један, два или три инструмента, компоновањем вокалних композиција слободног облика за глас и више инструмената (до три) или мешовитог хора a cappella.

Циљ

Стицање знања и способности потребних за професионално бављење самосталним уметничким радом на пољу композиције као и стицање компетенцијe за бављење педагошким радом у музичким и општеобразовним школама, у различитим институцијама културе и у медијима.

Садржај теоријске наставе

Аналитичка презентација релевантних музичких дела из предметне области. Одабир тонског материјала за композицију Осмишљавање одабраног тонског материјала Утврђивање праваца формалног и садржинског обликовања композиције на основу одабраног тонског материјала Рад на композицији – предвиђеном испитном раду Финализација рада на композицији – предвиђеном испитном раду Испитни захтев: 1. Инструментална композиција или инструменталне композиције чији су ставови (или које су) сложеног облика (сложена песма, рондо и сл.) за један, два или три инструмента по слободном избору и то: А) Једна инструментална композиција сасастављена од три става или Б) Две инструменталне композиције од којих је једна двоставачна, а једна једноставачна или Ц) Три једноставачне композиције 2. A) Једна композиција за глас (обавезан текст) и један, два или три инструмента по слободном избору или Б) Једна композиција за хор a cappella.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Aктивност у току предавања

10

Домаћи задатак

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит – техничка реализација

35

Испит – уметнички утисак

35

Литература

Дудка, Фјодор. Основе нотографије. Универзитет Уметности у Београду, 1986.

Messiaen, Olivier. Catalogue d oiseaux. Durand, 1962.

Lutosławski, Witold. Bukoliki. Chester, 1968.

Bartók, Béla. Sonata for two pianos and percussion. Universal Edition, 2004.

Марић, Љубица. Инвокација. Furore Verlag, 1983.

Марић, Љубица. Архаја. Furore Verlag, 1992.

Lutosławski, Witold. Variations on a Theme by Paganini. Chester, 1966.

Schoenberg, Arnold. Erwartung. Universal Edition, 1978.

Марић, Љубица. Чудесни милиграм. Furore Verlag, 1992.

Stravinsky, Igor. Berceuses du chat. Boosey&Hawkes, 1956.