Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Добривоје Милијановић, ванредни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др ум. Добривоје Милијановић, ванредни професор

Услов

Нема

Исход

Студент је стекао основна знања о различитим интерактивним окружењима у којима су елементи музичке режије њихови саставни делови. Овладао је основама коришћења софтвера намењеним интерактивним медијима и савладао је техничко-технолошке поступке у креирању једноставних интерактивних задатака. Студент налази примену музичке режије у реализацији интерактивних уметничких форми и креира оригинално интерактивно музичко дело.

Циљ

Упознавање студената са интерактивним рачунарским окружењима у којима се имплементирају елементи музичке режије и обучавање за рад на истим.

Садржај теоријске наставе

Дефинисање појма интерактивности. Упознавање са интерактивним рачунарским окружењима. Појам интерактивности у уметности. Преношење информација и чулних надражаја до корисника (учесника) и обрнуто. Спој уметности и науке у свету интерактивности. Улога и задатак музичког редитеља у изради музичког (звучног) интерактивног дела – музички редитељ као аутор дела. Улога и задатак музичког редитеља у изради вишемедијског дела који укључује елементе музичке режије – музички редитељ као коаутор дела.

Садржај практичне наставе

Упознавање софтвера и хардвера који се користе у интерактивним уметничким дисциплинама. Рад у MAX програмском окружењу – основно програмирање. Рад у MIDI систему. Комбиновање снимања музике и обраде снимљеног материјала са интерактивним софтверима ради креирања нових форми. Коришћење MIDI контролера, аудио интерфејса и основних електронских склопова за интерактивне радове (ARDUINO). Испит-практични део Осмишљавање и реализација интерактивног музичког рада. Усмени испит Образложење идеје за рад и објашњење реализационих поступака.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност на часовима

10

Практична настава

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит – практични део

50

Усмени испит

20

Литература

Cipriani, Alessandro, Giri, Maurizio, Electronic Music and Sound Design - Theory and Practice with Max 8 - Volume 1 (Fourth Edition), Contemponet, 2019.

Guerin, Robert, MIDI Power!: The Comprehensive Guide 2nd Edition, Course Technology, Boston, USA, 2008.

Miles Huber, David, The MIDI Manual, Third Edition: A Practical Guide to MIDI in the Project Studio, Focal Press, Abingdon, Oxon, UK, 2007.

Станимировић, Љиљана, МИДИ системи, Виша електротехничка школа, Београд, 2006.

https://create.arduino.cc/projecthub