Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др Сања Мандарић, редовни професор

др Милан Матић, ванредни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др Сања Мандарић, редовни професор

др Милан Матић, ванредни професор

Услов

Услов: Урађен лекарски преглед у здравственој установи и потврда да је студент способан за учествовање у физичким активностима.

Исход

Исход предмета Очекује се да студент буде оспособљен да теоријска и практична знања из простора физичког вежбања и фитнес програма повезује и функционално примењује у свакодневном животу и раду са особама (појединцима / извођачима) различитог узраста из простора музичке уметности; демонстрира физичке вежбе; примењује различите фитнес програме у складу са постављеним циљевима, исходима, садржајима и карактеристикама контекста у којем ради; самостално планира, програмира и евалуира процес физичког вежбања.

Циљ

Циљ предмета је стицање теоријског знања и практичних вештина за примену физичког вежбања и фитнес програма у свакодневном животу и раду, у контексту превенције професионалних болести и стања повезаних са матичном области музичке уметности и очувања и унапређења физичких способности

Садржај теоријске наставе

Теоријска настава обухвата дефинисање појма фитнес, физичка активност и физичко вежбање. Значај физичке активности и физичког вежбања у очувању и унапређењу здравља, као и целоживотној физичкој активности. Садржаји су усмерени дефинисању фитнес програма, њиховом настанку, развоју и систематизацији. Теоријски садржај чине основни појмови и дефиниције, циљеви, задаци, принципи, методе и структуру часа карактеристичних за поједине програмске садржаје физичког вежбања и фитнес програма. Специфичности фитнес програма намењених очувању и унапређењу физичких способности.

Садржај практичне наставе

Практична настава обухвата савладавање основних кретних структура (покрета руку, ногу, трупа, у истом и супротним смеровима, у месту, у кретању у простору) аеробних програма вежбања, програма јачања и обликовање мишића, програма за развој покретљивости и равнотеже, програма за развој координације, програма у којима се током вежбања примењују одређени реквизити (степер, еластична трака, мале и велике лопте). Уз упознавање и учење технике и основних законисти кретања, програми се реализују без и уз музику. Посебна пажња усмерена је фитнес програмима за очување постуралног статуса и статуса стопала, како би се избегла појава телесних деформитета (кифоза, лордоза, сколиоза), затим усвајање методских и дидактичких процеса приликом учења вежби. Указивање на одабир адекватних вежби, као и њиховом повезивању у јединствене целине. Реализација практичне наставе Практична настава се може реализовати у сали и теретани на Учитељском факултету Универзитета у Београду.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

активност у току вежби

10

активност у току предавања

5

практичан колоквијум

25

Испитне обавезе

Опис

Бодови

практичан испит

30

писмени или усмени испит

30

Литература

Karageorghis, CI. (2017). Applying music in exercise and sport. Champaign, IL: Human Kinetics. ISSN 13: 978-1-4925-1381-0;

Мандарић, С. (2018). Групни фитнес програми – у теорији и пракси. Београд: Универзитет у Београду – Факултет спорта и физичког васпитања.