Факултет Музичке уметности
среда, 25. јануар 2023.
Отворен позив за предлоге уметничко-истраживачких пројеката Центра за промоцију науке

У оквиру осме art+ science манифестације, Центар за промоцију науке објављује позив за предлоге уметничко-истраживачких пројеката. Позив ће бити отворен до 24. фебруара 2023. године.
Позив је отворен и за уметнике и за научне истраживаче, и за појединце и за тимове, а сваки изабрани предлог биће развијан уз подршку тима Центра за промоцију науке. Добродошли су ствараоци из различитих дисциплина који ће критички истраживати тему ширења промена.

Како је замишљен процес рада? Аутори одабраног предлога радиће на развоју идеје и продукцији уметничког рада заједно са сарадницама и сарадницима из научне заједнице и другим актерима који су повезани са темом позива, као и са тимом Центра за промоцију науке, од марта до септембра 2023. године.

Одабрани рад биће представљен на art+science изложби у галерији Подроом, Културног центра Београда, од 5. октобра до 14. новембра ове године.

Промене покрећу промене 

У историји науке често налазимо примере наглих и револуционарних промена у разумевању света. Развој Коперниковог хелиоцентричног система променио је дотад владајућу теорију да Сунце кружи око Земље. Дарвинова теорија еволуције је указала на то да су људи само једна у мору биолошких врста на планети Земљи, и да природа није подређена нама и нашим потребама. Захваљујући Ајнштајновој теорији релативности промењено је схватање простора и времена, не само у физици, већ и много шире.

Противречности и неслагања са важећом парадигмом у почетку примећујемо као девијације или одређени проблем. Временом, број и ефекат тих аномалија постаје све већи, и долази до кризе у систему важеће научне теорије. Сам процес промене парадигме, осим појаве аномалија и противречности, карактеришу и изражавање незадовољства, отвореност за експеримент и нове приступе, расправе о основним поставкама важеће теорије. У овој фази више нема повратка назад и успоставља се ново стабилно стање. Догађа се промена која покреће промене и у другим сферама, и која може у потпуности променити поглед људи на свет.

Позивамо вас да замислите, опишете или критички посматрате промене које имају ефекат таласа и које се преливају из једне области у другу, да приближите публици повезаност великих промена у науци, друштву, култури, технологији, животној средини, идентитетима, вредностима и знању. Интересује нас приказ мреже догађаја који се мењају, преплићу и комбинују, и који чине основу ткања како наших живота тако и универзума.

Позив је отворен до 24. фебруара, након чега ће жири одабрати победнички рад. Објављивање резултата Отвореног позива очекује се око 10. марта.

Све потребне информације о Отвореном позиву наћи ћете у следећем документу или на линку.

Пројекат можете пријавити путем онлајн обрасца на линку.

Сва питања у вези са Отвореним позивом и програмом art+science можете послати на имејл art-science@cpn.rs

Овај позив, као и цела арт+сциенце манифестација у 2023. години, представљају део активности у оквиру пројекта Европски дигитални договор (EUDigitalDeal), који кофинансира ЕУ програм Креативна Европа.