Факултет Музичке уметности
петак, 10. фебруар 2023.
Објављена колективна монографија „Дифракције композиторског, музичко-теоријског, педагошког и друштвено-културног стварања Берислава Поповића“

Драге колеге,

Са великим задовољством Вас обавештавамо да је недавно из штампе изашла двојезична колективна монографија Дифракције композиторског, музичко-теоријског, педагошког и друштвено-културног стварања Берислава Поповића / Diffractions of Berislav Popović’s Compositional, Music-Theoretical, Pedagogical, Social and Cultural Creation у издању Факултета музичке уметности у Београду (Катедра за музикологију, Универзитет уметности у Београду) и Музиколошког друштва Србије.

Вишесмерност деловања Берислава Поповића (1931-2002), односно, чињеница да је Поповић био једна од најзначајнијих музичких личности новије српске историје, посвећени стваралац, угледни професор, музички теоретичар оригиналног рукописа и један од маркантних носилаца музичког живота средина у којима је деловао још од својих младалачких дана и надаље током читаве друге половине XX века, условила је да уреднички тим овог издања окупи више од тридесет научника (музиколога, музичких теоретичара, музичких педагога, етномузиколога, историчара, теоријских физичара), композитора и извођача из земље и иностранства који из сопствених научних и/или уметничких, те разноликих географско-културалних и генерацијских позиција тумаче различите аспекте Поповићевог опуса.

Књига садржи и ДВД на којем се налазе снимак концерта Sempre e con tutta la forza са делима Берислава Поповића изведеним 1. децембра 2021. године у Сали Београдске филхармоније, као и документарни филм Берислав Поповић – Животни контрапункт снимљен током септембра 2021. године.

Садржај књиге на српском и на енглеском језику можете погледати овде, док штампану верзију овог издања можете набавити у Скриптарници Факултета музичке уметности у Београду.

С поштовањем,
Ивана Петковић Лозо, Ивана Миладиновић Прица и Тијана Поповић Млађеновић
уреднички тим колективне монографије Дифракције композиторског, музичко-теоријског, педагошког и друштвено-културног стварања Берислава Поповића