Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Марко Стојановић, доцент

ма Ђорђе Петровић, предавач ван радног односа

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др ум. Марко Стојановић, доцент

ма Матија Анђелковић, асистент

ма Предраг Радисављевић, асистент

ма Ђорђе Петровић, предавач ван радног односа

Услов

Нема

Исход

Овладавање принципима оркестрације за мале и велике камерне саставе, затим за гудачки и, на крају, симфонијски оркестар двојног и тројног састава, у функцији постизања звука жељеног квалитета. Разумевање односа различитих типова инструмената и инструменталних група у ансамблима, као и звучног резултата који они производе. Овладавање слушном анализом слојевитости фактуре музичких примера који се пласирају у различитим медијима, у циљу постизања бољег баланса у звучној “слици” коју, снимајући различите врсте музике, музички продуценти желе да постигну.

Циљ

Стицање знања о музичким инструментима, специфичностима различитих инструменталних група, као и начинима и законитостима њиховог комбиновања у ансамблу. Оспособљавање студената за оркестрирање за различите типове ансамбала

Садржај теоријске наставе

Кратка историја МИДИ система. Дефинисање шта је то МИДИ и где проналази примену. Упознавање са свим форматима МИДИ система. Миди хијерахија – Миди канали, портови и групе. Разумевање и дефинисање миди порука (Basic MIDI Messages, Control Change Messages) и МИДИ фајлова (Generall MIDI and Standard MIDI Files). Изучавање хардверских МИДИ уређаја, МИДИ софтвера и њихове интеграције са рачунарским технологијама.

Садржај практичне наставе

Савладавање теорије кроз практичну примену МИДИ хардвера и МИДИ софтвера намењених за продукцију музике. Осмишљавање и повезивање целокупног МИДИ система зарад решавање конкретног задатка. Коришћење хардвеских МИДИ уређаја и МИДИ софтвера у рачунарским окружењима, и њихово комбиновање. Испит-практични део Реализација једне вежбе која подразумева употребу МИДИ хардвера или МИДИ софтвера или комбинацију хардвера и софтвера. Усмени испит Образложење поступака при реализацији практичног рада.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност на часовима

10

Практична настава

10

Домаћи задаци

10

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит – практични део

40

Усмени испит

30

Литература

Guerin, Robert, MIDI Power!: The Comprehensive Guide 2nd Edition, Course Technology, Boston, USA, 2008.

Miles Huber, David, The MIDI Manual, Third Edition: A Practical Guide to MIDI in the Project Studio, Focal Press, Abingdon, Oxon, UK, 2007.

Станимировић, Љиљана, МИДИ системи, Виша електротехничка школа, Београд, 2006.