Факултет Музичке уметности
Предмет

Наставници на часовима предавања

др ум. Добривоје Милијановић, ванредни професор

Наставници и сарадници на часовима вежби и ДОН

др ум. Добривоје Милијановић, ванредни професор

Услов

Нема

Исход

Исход предмета: Студент је стекао знање из области аналогних и дигиталних музичких система и спреман је за реализацију пројекта који комбинује оба система. Посебан акценат у продукцији музике овог предмета јесте симбиоза у снимању и миксовању природних (живих) инструмената и МИДИ инструмената као и специфичности процеса секвенцовања и семпловања.

Циљ

Упознавање студената са поступцима у продукцији музике који подразумевају употребу разнородних система за снимање и миксовање музике. Оспособљавање студената за рад у хибридним окружењима

Садржај теоријске наставе

Сагледавање предности и мана аналогних и дигиталних уређаја са снимање и миксовање музике. Сагледавање специфичности миди система у корелацији са аналогним системима. Изучавање специфичних система преношења звучних информација из улазног акустичког окружења (извођача) до излазног акустичког окружења (слушаоца). Процеси рада при семпловању који подразумевају снимање, генерисање, обраду и микс музичког материјала.

Садржај практичне наставе

Упознавање софтвера и хардвера који се користе у хибридним окружењима продукције музике. Избор и поставка микрофона за специфичну врсту снимања музичких материјала. Генерисање и секвенцовање музичких материјала у дигиталном окружењу. Рад у MIDI систему. Обрада аудио сигнала у аналогном и дигиталном домену. Сједињавање разнородних музичких материјала и усклађивање у фази миксовања музике. Испит-практични део Снимање, обрада и миксовање једног хибридног музичког рада. Усмени испит Образложење поступака у реализацији практичног рада.

Предиспитне обавезе

Опис

Бодови

Активност на часовима

10

Практична настава

20

Испитне обавезе

Опис

Бодови

Испит – практични део

50

Усмени испит

20

Литература

Pejrolo, Andrea, Metaclafe, Scott, Creating Sounds from Scratch 1st Edition, Oxford University Press, New York, USA, 2017.

Guerin, Robert, MIDI Power!: The Comprehensive Guide 2nd Edition, Course Technology, Boston, USA, 2008.

Miles Huber, David, The MIDI Manual, Third Edition: A Practical Guide to MIDI in the Project Studio, Focal Press, Abingdon, Oxon, UK, 2007.

Alten, R. Stelnley, Audio in Media, Tenth Edition, Syracuse University, Boston, USA, 2014.

Tomlinson, Holman, 5.1 surround sound, Focal Press, 2000.

Петровић, Ђорђе, Снимање и продукција музике I, ФМУ, Београд, 1991