Факултет Музичке уметности
среда, 3. јул 2024.
Могућности новоразвијене технологије под називом МВТП

Музичка академија за извођачке уметности и музику из Брна и Факултет музичке уметности тестирали су могућности новоразвијене технологије под називом МВТП, коју су креирали чешки програмери из ЦЕСНЕТ-а. Пројекат је обухватао неколико активности, укључујући концерт студената обе институције.

МВТП технологија омогућава мрежни видео и аудио пренос са додатном латенцијом мањом од 1 милисекунде. Уз коришћење ове технологије, музичари из различитих градова и земаља могу да свирају заједно у реалном времену.

МВТП технологија је доступна на неколико европских универзитета и уз несебичну подршку колега из Чешке, ми смо имали јединствену прилику да испробамо ову технологију.

Надежда Ђорђевић (виолина), Луна Поповић (виолина), Кристина Рујевић (виола) и Анђелина Рујевић (виолончело), студенткиње из класе Јожефа Бисака, доцента на Катедри за Камерну музику, заједно са студенткињом кларинета са Музичке академије за извођачке уметности  и музику из Брна извели су Моцартов Квинтет за кларинет К.581 уз техничку супервизију др ум. Марка Стојановића, доцента за ужу уметничку област Снимање музике и Тонска режија на Катедри за композоцију. Заједнички наступ одржан је 26. јуна у Камерној Сали Факултета.

Снимак извођења: https://youtu.be/oCnGbZEWa2Q