Факултет Музичке уметности
17 мај
Велика сала Факултета музичке уметности, Краља Милана 50, Београд | петак, 17. мај 2024. | 12:30 ч

Предавање Ричарда Парнката: „Психоакустичке основе молско-дурске тоналности“

Позивамо вас да присуствујете предавању проф. др Ричарда Парнката (Универзитет у Грацу, Аустрија) под називом Психоакустичке основе молско-дурске тоналности које ће се одржати у петак, 17. маја, у 12.30, у Великој сали Факултета музичке уметности.

У оквиру предавања биће представљени резултати истраживања које је проф. Парнкат објавио у својој најновијој књизи Psychoacoustic Foundations of Major Minor Tonality (The MIT Press, 2024).

Предавање је отворено за све студенте и наставнике и одржаће се на енглеском језику.

Предавање је могуће испратити и на даљину, посредством Zoom-а:
https://zoom.us/j/95542302759
Meeting ID: 955 4230 2759

Истог дана, од 18 часова, проф. Парнкат гостује и на Институту за филозофију и друштвену теорију Универзитета у Београду, са предавањем под називом: „Моделовање климатског морталитета: импликације за етику, људску безбедност и климатске парнице (PerspectLab)“. И ово предавање ће такође бити организовано у хибридном формату.

Ричард Парнкат је професор системске музикологије на Универзитету у Грацу (од 1998) и руководилац Центра за системску музикологију при истом универзитету (2009–2023). Био је председник Европског друштва за когнитивне науке о музици (ESCOM 2015–2018). Завршио је основне студије музике и науке на Универзитету у Мелбурну (1981), стекао почасно звање мастера физике на Универзитету Нове Енглеске (1982) и докторат из психологије, музике и физике 1987. године. У својим истраживањима бави се музичким структурама, извођењем, пореклом тоналности и музике, као и музиколошком интердисциплинарношћу. Од 2018. године истраживања проширује и на питања људског утицаја на климатске промене и практичним решењима ових проблема. Његове књиге објавили су издавачи као што су Springer, Oksford, The MIT Press, а чланке часописи као што су Music PerceptionMusicae ScientiaePerception & PsychophysicsJournal of New Music ResearchMusic Performance ResearchContemporary Music Review и Perspectives of New Music.