Faculty of Music

Sonja Lončar, DMA

Associate professor of Chamber music (for work with piano ensembles)

Соња Лончар је рођена у Београду. Након завршених постдипломских студија на Факултету музичке уметности у Београду, завршила је мастер и Конзертеxамен студије, на Високој школи за музику и позориште Росток (Немачка). Као солиста и члан клавирског дуа ЛП Дуо, до сада је освојила више од тридесет награда на међународним такмичењима. ЛП Дуо се као једини дуо у историји Балкана, пласирао међу осам најбољих ансамбала из целога света на највећем такмичењу клавирских дуа Дранофф Миами Тwо Пианос у Мајамију (Флорида).

Ансамбл ЛП Дуо који чине пијанисти Соња Лончар и Андрија Павловић, постоји од 2004. године и до сада су више пута наступали и одржали успешне концертне турнеје широм Европе и САД. У 2014. години дебитовали су у чувеној Њујоршкој дворани Карнеги Хол, а у 2015. години су премијерно наступили у престижној дворани Кенеди центра у Вашингтону. Премијерно су извели више од 50 дела домаћих и иностраних композитора савремене музике. Нека од ових извођења биле су светске премијере и многе од ових композиција њима су посвећене. До сада имају шест ЦД издања у Србији, Хрватској, Данској и Холандији.

ЛП Дуо редовно држи мајсторске курсеве за клавирска дуа у земљи и иностранству и успешно промовишу домаће савремено стваралаштво. Заједно су оснивачи првог фестивала посвећеног клавијатурним инструментима Keyboard Days Belgrade. Поред извођачке делатности, ЛП Дуо компонују примењену музику за позориште, филм, ТВ, плесне кореографије, популарну музику, итд. Једни су од коаутора пројекта Quantum Music који је подржан од стране програма Креативна Европа Европске Уније.