Факултет Музичке уметности

мр Ладислав Мезеи

редовни професор за ужу уметничку област Камерна музика (за рад ансамблима са гудачким инструментима)

Рођен је у Суботици 07.07.1952 године. Поред редовне гимназије, нижу и средњу музичку школу завршио је у родном граду у класи Мирка Молнара, професора познатог као врсног педагога и човека који је оспособио много младих виолончелиста данас веома запажених у оркестрима широм бивше Југославије и света. Већ као ученик показивао је изричиту опредељеност за позив музичара тако да је често наступао као солиста и сарадник у камерним ансамблима, учествовао у свим значајнијим концертима за музичку школу и њеним гостовањима по градовима у земљи и суседним државама. Дипломирао је,школске 1975/76 године на Факултету музичке уметности у класи проф. Виктора Јаковчића.

Као студент наступао је као солиста и члан барокног ансамбла »Musica Florida« и Академског камерног оркестра »Jeunesse Musicale«, којим је у то време дириговао проф. Душан Сковран. Са тим оркестром је гостовао на многобројним домаћим и страним турнејама у Белгији, Швајцарској, Италији…
Последипломске студије завршио је 1997. године у класи ван. професора Сандре Белић. Био је учесник стручног семинара у Брну и летњег курса у Охриду код светски признатог виолончелисте Андре Наварре.

Период од 1980- 81 године, провео је на последипломском усавршавању на »Музичкој Академији Ференц Лисзт« у Будимпешти у класи проф. Onczai Csabe, где је са колегама са Будимпештанске академије знатно проширио своје познавање камерних дела која захтевају присутност виолончела и његову изразиту улогу.
Као ученик и студент добио је низ награда за солистичку и камерну делатност, награде на републичким такмичењима, трећу награду на Југословенском такмичењу младих музичких уметника у Загребу у категорији клавирски трио (прва и друга нису додељене), годишњу студентску награду Факултета музичке уметности.