Свечана академија

У петак 31. марта, у Народном позоришту, одржана је Свечана академија под називом „Првих 80 година“ којом је обележено осам деценија од оснивања Факултета музичке уметности у Београду. Након интонирања универзитетске химне „Gaudeamus“ у извођењу академског хора Collegium Musicum пред до последњег места испуњеном салом Народног позоришта, присутне је поздравила професор мр Љиљана Несторовска, декан Факултета музичке уметности, осврнувши се на изузетна достигнућа и квалитете, али и проблеме са којима се суочава најстарија музичка високошколска установа у нашој земљи. Затим су се публици, коју су сачињавали државни званичници, представници министарстава, чланови дипломатског кора, академици и културни радници, професори, сарадници, пензионери, некадашњи и садашњи студенти ФМУ, обратили професор др Ана Ланговић Милићевић, државни секретар при Министарству просвете, науке и технолошког развоја, и Драган Хамовић, посебан саветник Министра културе и информисања Републике Србије.

Музички програм који је уследио обухватио је композицију Драгане С. Јовановић „Динка попова Икономова“ за женски етно ансамбл и удараљке који је премијерно извео вокални ансамбл Катедре за етномузикологију под руководством проф. Сање Ранковић, те дела „Мусандра 2“ Томе Прошева и „Јуниор“ Жарка Мирковића у извођењу хора Collegium Musicum са диригентом Драганом В. Јовановић. Након приказивања кратког филма „Из архиве ФМУ“ који је публици измамио осмехе, аплаузе и понеку сузу, наступио је мешовити хор и инструментални ансамбл ФМУ који је, под вођством диригента проф. Биљане Радовановић Бркановић, извевши делове из „Мисе Криоља“ Аријела Рамиреза. Нарочито је емотиван моменат за све присутне био тренутак када је дириговање ансамблом преузела професор емеритус Даринка Матић Маровић.

Свечана академија завршена је премијерним извођењем недавно пронађеног дела Роберта Толингера, „Дижимо школе, деца вас моле!“ за мешовити и женски хор уз пратњу клавира, а својеврсну музичку честитку Факултету „Многаја љета“ отпевали су на ногама готово сви присутни.

31.03.2017.
Декан Факултета музичке уметности у Београду, професор мр Љиљана Несторовска, била је гост Културног дневника емитованог на Првом програму РТС-а и говорила о Свечаној академији којом је Факултет обележио 80 година од оснивања. Њено гостовање можете погледати овде. Уредник и водитељ емисије је Марија Миљевић Рајшић.
27.03.2017.
Гост емисије „Визија“ на програму Радија Београд 202 била је професор мр Љиљана Несторовска, декан Факултета музичке уметности у Београду. Том приликом је било речи о овогодишњој прослави Јубилеја – 80 година Факултета и Свечаној академији одржаној у Народном позоришту 31. марта. Аутор и уредник емисије „Визија“, социо-културолошког магазина који прати савремене друштвене феномене, је мр Љубица Крминац. Емисију можете послушати овде.