Награде и признања

 

Такмичење је на глобалном нивоу постало, на жалост, начин живота. На нашем факултету, одувек се неговао здрав такмичарски дух који подстиче на рад и креацију, на маштање и посвећеност у стварњу или интерпретацији уметничког дела. Само такав приступ даје дугорочне резултате, а управо је факултетска ризница пребогата наградама и признањима са домаћих и међународних уметничких конкурса. Такође, професори и студенти факултета носиоци су многобројних угледних друштвених награда и признања, којима је награђен и вреднован њихов рад. Сам Факултет сваке године за изузетне заслуге и допринос факултету, истакнутим појединцима и институцијама додељује Захвалнице.

12.6.2012
Душан Муришић (труба), Константин Сотировски (труба), Катарина Поповић (хорна), Ђорђе Антић (тромбон), Милош Будимиров (туба) освојили су I награду на XI међународном такмичењу камерних састава дувача (април 2012. године, Панчево)

12.6.2012
Стојановић Маја, студенткиња Одсека за етномузикологију ФМУ у Београду освојила је Лауреат на Међународном фестивалу “Словенске народне песме” (мај 2012. године, Козелск)

26.12.2011
Победници такмичења младих талената класичне музике из Србије
Награда Guarneriusa:
ансамбл Таурунум (ученици гудачког одсека МШ "Коста Манојловић") - прво место
Весна Зеленовић и Катарина Јовановић (клавирски дуо, студенткиње четврте године Факултета музичке уметности) - друго место
Уна Станић, студенткиња Универзитета за музику и уметност у Грацу - треће место

Архива

11.11.2010
Лука Чубрило, студент 5. године композиције у класи ванр. проф Исидоре Жебељан добио је
I награду на Међунардоној летњој академији Праг-Беч-Будимпешта, коју организује Универзитет уметности из Беча, за своју композицију Ритуал за две обое, клавир, чело и контрабас. Награду су Луки Чубрилу, на крају завршног концерта, доделили чланови чувеног Клангфорум ансамбла за модерну музику из Беча.

5.3.2010
На VII међународном такмичењу "Даворин Јенко" (5-10. март) у категорији Камерна музика I награду и звање лауреата освојио је клавирски дуо Јелена Недељковић - Бојан Савић (класа доц. Дејана Суботића) док је II награда припала клавирском дуу Јелена Добрић - Јасмина Маринковић (класа доц. Дејана Суботића). У категорији дувачких инструмената, I награду је освојила Марија Милосављевић (класа доц. Миомира Симоновића), II награду су освојиле Ана Каличанин и Јована Станковић (класа ред. проф. Љубише Јовановића), а III награду Ивана Филиповић (класа доц. Миомира Симоновића). Михајло Радивојевић (фагот, класа ред. проф. Мирка Исаеског) освојио је I награду са 100 бодова и лауреат је у својој категорији; Нино Фелбаб (кларинет, класа ред. проф. Анте Гргина) освојио је I награду са 100 бодова и лауреат је у својој категорији; Владимир Гагић и Александар Шошкић (кларинети, класа ред. проф. Анте Гргина) освојили су I награде. Ивана Јовић (обоа, класа доц. Драгана Лазића) лауреат је у својој категорији, Божидар Антић и Марија Николић (класа доц. Драгана Лазића), освојили су I награде.
26.3.2010
На Међународном пијанистичком такмичењу у Нишу, одржаном од 26. до 30. марта, I награду је освојио клавирски дуо Јелена Недељковић - Бојан Савић из класе доц. Дејана Суботића.
23.4.2010
На Дванаестим сусретима флаутиста "Тахир Куленовић" у Ваљеву, одржаним у марту ове године, лауреат у категорији студената је Ана Марија Бановић (класа ред. проф. Љубише Јовановића), а Ана Каличанин (класа ред. проф. Љ. Јовановић), Марија Милосављевић (класа доц. Миомира Симоновића) и Јована Станковић (класа ред. проф. Љубише Јовановића), ссвојиле су Прве награде.
23.4.2010
Награде Удружења музичких уметника Србије (УМУС), за 2009. годину, уручене су 23. априла у просторијама тог удружења. Кларинетиста Миленко Стефановић добио је награду за животно дело, клавирски дуо Весна Кршић и Снежана Николајевић је добио признање за најбоље музичко извођење у 2009. години за концерт Чедрдесет година на подијуму, одржан 4. октобра 2009. у дворани Задужбине Илије Коларца а пијаниста Владимир Глигорић као најуспешнији млади уметник. Награда се састоји од дипломе и новчаног износа, које финансира Министарство културе Србије, а млади уметник поред дипломе добија и солистички концерт. УМУС је ове године награде доделио по четрдесети пут.

 

На међународном такмичењу гитариста у Нишу, одржаном у периоду 28. 05 - 30. 05. 2010, студенти класе ред. проф. Вере Огризовић остварили су следеће резултате:
-VI категорија (студенти I и II године основних студија):
1. Милош Вукићевић, I година – I1
2. Урош Мартиновић, I година – I2
3. Александра Лазаревић, II година – I3

 

VII категорија (студенти III и IV године основних студија)
1. Ивана Цикић, IV година– I1
2. Јована Тарана, III година, II1 На завршној вечери одржан је и реситал (такмичење) победника свих седам категорија, после кога је проглашен и лауреат целог такмичења који је освојио концертну гитару, рад нашег градитеља Зорана Куваче.

 

Награду публике и I награду стручног жирија освојио је Милош Вукићевић, I година основних студија.
30.4.2010
Од 30. априла до 5. маја одржано је Шесто пијанистичко интернационално такмичење" Фредерик Шопен" у Варни (Пољска). У најстаријој групи (до 30 година) Четврту награду добила је Весна Ђокић, студенткиња докторских студија у класи ред. проф. Александра Сердара (који је био и члан жирија са Виктором Мерзановом и Атанасом Куртевом). Весна Ђокић је освојила прву награду на такмичењу Фредерик Шопен у Црној Гори, где је, као део награде, добила и неколико концерата од којих ће се најважнији одржати у октобру 2010. године у Гдањску (Пољска), где ће у току целовечерњег концерта извести дела Фредерика Шопена.
6.5.2010
На 15. Међународном такмичењу "Петар Коњовић", одржаном у Београду од 6. до 12. маја, студенти ФМУ су освојили следеће награде: у Петој категорији флаута - Јована Станковић (II награда), Ана Марија Бановић (III награда), класа ред. проф. Љубише Јовановића. У Петој категорији кларинета - Нино Фелбаб (I награда), Никола Улемек (II награда) и Немања Крстић (III награда) класа ред. проф. Анте Гргина.
19.5.2010
Академски хор "Collegium musicum" са диригентом Даринком Матић-Маровић освојио је три награде на недавно завршеном 29. Међународном фестивалу православне музике Хајновка 2010, одржаном у Бјалистоку (Пољска). На фестивалу, који је одржан од 19. до 23. маја, хор је освојио награду за победника у категорији музички образованих хорова, проф. Матић-Маровић је проглашена за најбољег диригента, а Пољска национална телевизија је Collegium musicum прогласила за лауреата првих места у свим категоријама, на основу целокупног сценског утиска. На такмичењу је учествовало више од 20 хорова из целе Европе.

 

 


 

Контакт

Факултет музичке уметности
Kраља Милана бр.50
11000 Београд

Телефон:
+ 381 11 2659 466

Teleфaкс:
+ 381 11 2643 598

E-пошта:
fmuinfo@fmu.bg.ac.rs 

 

preporucujemo